Welke verlichting moet ik kiezen? Nuttige tips voor jouw verlichtingsplan!

Goede verlichting is essentieel!

Je kunt uren steken in het verven van de muren, het leggen van een mooie vloer, het sausen van het plafond, het stylen van de inrichting en het aanschaffen van allerlei hippe en moderne interieurobjecten. Als je huis echter niet goed verlicht is, zal alle moeite die je voor je interieur hebt gedaan voor niets zijn geweest. Alles valt of staat met het voldoende verlichten van je huis. Naast goede verlichting, moet je ook functionele verlichting hebben! Dat is verlichting die specifiek aansluit bij het licht dat bepaalde plekken nodig hebben in huis. Er moet een juiste balans worden gezocht tussen verschillende soorten lichtbronnen. Bekijk je interieur, je wensen en je budget en stel daarna op een effectieve manier je verlichtingsplan op! Alleen op die manier zal jouw interieur voldoende in het licht worden gezet.

  • Goede verlichting is een essentieel onderdeel van je interieur
  • Voldoende licht heeft positieve effecten op de gezondheid
  • Kies voor de juiste soort lichtbron

Voldoende licht is goed voor de gezondheid!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat goede verlichting veel voordelen heeft. Zo worden mensen die voldoende licht zien minder snel ziek, zijn ze over het algemeen vrolijker en zijn ze meer productief (bijvoorbeeld op de werkvloer). Natuurlijk mag je s’avonds best een gezellig kaarsje opsteken om het wat gezelliger te maken in huis. Het gaat er vooral om dat je overdag voldoende licht krijgt te zien! Dit is bijvoorbeeld ook weer van invloed op de kwaliteit van slapen bij mensen.

Welke verlichting is er allemaal?

Industriële Gele Schijnwerper van Indusigns
Kooldraadlamp van Indusigns

Gloeilamp
De gloeilamp is vaak bedoeld om een gezellig sfeertje in huis te maken. Vooral kooldraadlampen zijn tegenwoordig weer helemaal in de mode. Ze stralen authenticiteit uit en zorgen voor een prachtige sfeer in de woonkamer. Een negatief punt van gloeilampen in vergelijking tot bijvoorbeeld halogeen, is dat het schadelijker is voor het milieu. Hier moet dus een afweging worden gemaakt, als je naast sfeer ook op het milieu wilt letten.

Spaarlamp
De spaarlamp is vooral bedoeld voor mensen die hun prioriteit bij de natuur leggen. Spaarlampen zijn enorm milieubewust als je ze vergelijkt met de gloeilampen. Je levert echter enorm veel gezelligheid en sfeer in voor de woonkamer! Het licht dat spaarlampen afgeven is vaak wat zwakjes en magertjes. Fabrikanten proberen steeds meer om de spaarlampen daarom van wat extra sfeerlicht te voorzien. Zonder succes tot nu toe overigens.

Halogeen
Halogeen lampen zijn qua zuinigheid te vergelijken met gloeilampen. Deze soort lampen vind je tegenwoordig veel terug in het moderne interieur. Ze geven relatief wel meer licht af dan de gloeilampen en zullen daardoor dus aantrekkelijker zijn voor de meeste mensen. Daarnaast is er de mogelijkheid om halogeen lampen te dimmen tot het juiste niveau. Houd er dan wel rekening mee dat je hierop niet bespaard! Een goede dimmer zorgt voor geen gezoem, zoals een inferieure dimmer dat wel doet.

LED
LED-verlichting kom je tegenwoordig haast overal tegen. Veel elektronische apparaten hebben LED-verlichting. De meest dure vorm van deze verlichting is de witte variant en laat het nou juist deze verlichting zijn die geschikt is voor het interieur. Kies je dus voor LED-verlichting? Dan moet je er rekening mee houden datje wat extra budget vrijmaakt voor deze investering. Het is geen sfeermaker, maar je steelt wel de show! En je bent ook nog eens zeer energiezuinig.

TL-verlichting
TL-verlichting is wat ons betreft het lelijke eendje onder de verlichting. We besteden er daarom ook niet teveel aandacht aan. Ideaal voor in het schuurtje, maar voor in de woonkamer totaal ongeschikt!