Industriële hanglamp? Tips waar je op moet letten!

Een hanglamp kiezen voor boven de eettafel

De hanglamp boven de eettafel neemt een prominente plek in in het interieur. Iedereen zal er langs lopen en er naar kijken. Daarom moet je op zoek naar de meest geschikte hanglamp! Veel mensen kiezen voor een industriële hanglamp. Deze brengt zoveel karakter met zich mee, dat de lamp het plaatje al bijna compleet maakt. Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan het kiezen van de juiste lamp. Wordt de tafel wel mooi verlicht? Is de industriële hanglamp niet te zwaar voor het plafond? Past de hanglamp goed bij de rest van het interieur. Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste hanglamp.

  • Er zijn veel verschillende soorten hanglampen
  • Let op het gewicht van de lamp
  • De grootte van de hanglamp is ook erg belangrijk
  • Let op de juiste lengte van het snoer

Verschillende soorten industriële hanglampen

Industriële Hanglamp 'Oud West'Welk soort hanglamp kies je? Industriële hanglampen heb je in alle soorten en maten. De meest bekende zijn misschien wel de oude vintage fabriekslampen, die jarenlang dienst deden in fabriekshallen. Ze worden vaak opgeknapt en een nieuwe leven in geblazen. Ze zijn erg populair tegenwoordig en je betaalt je dan ook vaak blauw voor een dergelijke lamp. Een ander alternatief zijn bijvoorbeeld onze hanglampen. Deze zijn gemaakt van industriële objecten als olievaten en petroleumvaatjes. Ze zijn net zo industrieel als de fabriekslampen, maar zijn goedkoper dan de originele fabriekslampen. Daarbij komt dat je met een industriële lamp van een olievat unieke verlichting in huis haalt. Dit in tegenstelling tot de fabriekslampen, die je eigenlijk overal al terugziet.

Is de hanglamp geschikt voor het plafond?

De authentieke fabriekslampen zijn vaak zwaar en vereisen een stevig plafond. Anders zou de hanglamp na verloop van tijd letterlijk van het plafond vallen. Een stevige houten balk is vaak de oplossing. Mensen draaien er vaak een haak in, zodat de zware lamp op een veilige manier kan worden opgehangen. Onze industriële hanglampen zijn echter geschikt voor alle soorten plafonds. Ze zijn veel lichter en daardoor makkelijker te bevestigen. Onze verlichting weegt over het algemeen niet meer dan ongeveer 3 kilo. Een ideaal gewicht voor in principe alle plafonds.

Hoe groot moet mijn hanglamp zijn?

Onze hanglampen hangen inmiddels in twee vestigingen van Marqt, Amsterdam
Onze hanglampen hangen inmiddels in twee vestigingen van Marqt, Amsterdam

De grootte van een hanglamp is erg belangrijk! Hij moet namelijk wel de hele eettafel verlichten. Soms is één hanglamp vaak niet genoeg en daarom kiezen mensen vaak voor twee hanglampen, die dan meestal identiek moeten zijn. Dit is vaak nogal lastig, omdat geen enkele fabriekslamp gelijk is aan de ander. Ze hebben allemaal een eigen weg door het verleden bewandeld. Onze hanglampen van olievaten kunnen daarentegen vaak wel in een oplage van twee gekocht worden. We spuiten de hanglampen dan in iedere gewenste kleur. Echter is het voor ons ook moeilijk om twee dezelfde lampen te leveren, als de hanglampen authentiek van kleur moeten blijven. Bekijk dus goed hoe groot je tafel is en bepaal daarna of de hanglamp deze lengte qua licht kan overbruggen.

Hoe hoog moet ik de hanglamp hangen?

Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden gelukkig. Een hanglamp hangt normaal gesproken zo’n 60 a 70 centimeter boven de eettafel. Hoog genoeg om er in ieder geval niet tegen aan te kijken op het moment dat je aan tafel zit. Afhankelijk van de hoogte van het plafond en de grootte van de eettafel, kun je nog afwijken van deze lengtes. Zolang de hanglamp maar niet op een hinderlijke hoogte komt te hangen.

Het valt allemaal wel mee

Uiteindelijk valt de keuze voor een geschikte industriële hanglamp allemaal wel mee. Mocht je echter toch nog vragen hebben, dan helpen we jou van harte verder. Stuur ons een mailtje met je vraag en we zullen proberen deze vraag zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden.