Waar ben je naar op zoek?

Categoriën
Ruimte
Nozems Horeca Interieur Indusigns

Het is de droom van veel mensen; een eigen horecazaak starten.

Het is de droom van veel mensen; een eigen horecazaak starten. Maar hoe doe je dat? Waar moet je allemaal aan denken? Om jou een eind op weg te helpen, zullen we in dit artikel proberen alles zo simpel mogelijk te beschrijven in een 12-stappenplan. Na het lezen van dit artikel, weten we zeker dat jouw eigen horecazaak een stap dichterbij is gekomen. Indusigns ontwerpt, maakt en installeert al jaren uniek horeca interieur. Mocht je na het lezen van dit artikel besluiten om een eigen horecabedrijf te beginnen, dan denken we graag met je mee over het interieur!

Monster Sushi Horeca Interieur Indusigns
La Cubanita Indusigns
De Munt Leusden Indusigns

1. Je horecazaak inschrijven bij het KVK

Een van de eerste zaken die je moet regelen als beginnend (horeca)ondernemer, is de inschrijving bij het KVK. Let op: Dit kan alleen als er een huur- of koopcontract van het horecapand overlegd kan worden. Het KVK zal al jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst.

2. Hoe zit het met het bestemmingsplan?

Uiteraard is het van groot belang dat je goed checkt of je horeca mag beginnen op de door jou gewenste locatie. Mocht dit nou niet zo zijn, dan kan er een aanvraag worden ingediend. Houd er rekening mee dat deze aanvraag lang kan duren.

3. Vraag een horeca exploitatievergunning aan

Wanneer jouw gasten eten en drinken in jouw horecazaak, dan is een zogenaamde horeca exploitatievergunning nodig. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente. Soms is er geen vergunning nodig, maar dit verschilt per gemeente. Neem contact op met jouw eigen gemeente voor meer informatie.

4. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Jaja, weer een vergunning! Het houdt niet op. Maar deze is ook erg belangrijk! Je mag hem aanvragen vanaf 21 jaar en er moeten altijd 2 personen op staan, die allemaal een Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygiëne kunnen overleggen. Daarnaast moeten ze ook daadwerkelijk aanwezig zijn op de zaak.

5. Zorg voor voldoende brandveiligheid

Brandveiligheid is van groot belang in iedere horecazaak en is ook bij wet vastgelegd voor bedrijven die een drank- en horecavergunning nodig zijn. Het is belangrijk dat de nodige maatregelen worden getroffen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van brandvertragende materialen.

6. Bent u een omgevingsvergunning nodig?

Voor het bouwen, verbouwen en renoveren van een pand is meestal een omgevingsvergunning nodig. Ben je daarnaast ook van plan om de boel te slopen? Dan is ook een sloopvergunning vereist. Wil je reclame op of aan het pand? Ook dan is een omgevingsvergunning meestal verplicht.

7. Het houdt niet op.. Ben je nog meer vergunningen nodig?

Geloof het of niet, maar het kan zo zijn dat je nog meer vergunningen nodig bent. Denk bijvoorbeeld aan een terrasvergunning, of een vergunning voor het plaatsen van gokkasten in jouw zaak. Zoals je leest, komt er nog heel wat kijken bij het openen van jouw zaak.

8. Schrijf je in in het register van het NVWA

Als je zelf eten gaat bereiden en verkopen, dan is het uiteraard van belang dat dit op een goede en veilige manier gebeurd. Het NVWA houdt hier toezicht op. Het is daarom verplicht om je in te schrijven in hun register.

9. Zorg voor een goede hygiëne

Een hele logische regel voor iedere horecahouder; zorg voor een goede hygiëne. Bij het bereiden van eten en drinken moet worden gewerkt volgens de HACCP. Dit is een soort veiligheidssysteem, dat voorkomt dat er onveilige situaties ontstaan.

Chiel Bodt Indusigns Design

Chiel bodt

Manager / Ontwerper

Gijs Bodt Indusigns Marketing

Gijs Bodt

Marketing / Sales

Maatwerk Indusigns

Mike de Leau

Projectmanager

Cille van den Brink Indusigns

Cille van den Brink

Productmanager

Job van den Esker

Job van den Esker

Stagiair / Creator

Sem te Wierik Indusigns

Sem te Wierik

Stagiair / Designer

Gerrit Bodt Indusigns

Gerrit Bodt

Algemeen medewerker

Arno Mulhof Indusigns

Arno Mulhof

Hoofd werkplaats

10. Neem je personeel in dienst?

Kun je het runnen van jouw zaak niet alleen aan en ben je personeel nodig? Dan is een horeca RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) verplicht. Verkoop je sterke drank? Dan moet je personeel minimaal 16 jaar oud zijn. In de zaak moet altijd een leidinggevend aanwezig zijn van minimaal 21 jaar oud.

11. Check de toegestane openingstijden

Ben je goed op de hoogte van de geldende openings- en sluitingstijden? Deze tijden verschillen namelijk per gemeente. In de meeste steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, gelden beperkte openingstijden. In Groningen kun je feesten tot je niet meer kunt.

12. Houd je aan de regels!

Het is van groot belang dat je je aan de regels houdt! Zo heb je bijvoorbeeld ook nog te maken met milieuregels en met regels omtrent het gebruik van muziek. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog het rookverbod en de wet BIBOP, die de integriteit van uw horecazaak en betrokken personen checkt.

Naam
✓ Valid number ✕ Invalid number
Max. bestandsgrootte: 50 MB.
Voeg eventueel een foto / tekening / bestand toe ter verduidelijking van jouw vraag of opmerking.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.